Vilka solceller är bäst?

När man ska installera solceller vill man såklart välja de bästa – eller i alla fall de bästa sett till det pris man betalar. När du har letat runt har du kanske stött på olika tillverkare, solceller som kallas premium, svarta solceller eller sådana som kallas extra effektiva och så vidare? Men vilka av dessa är egentligen bäst – och är det värt att betala extra för ”premium”-solcellerna? Vi ska försöka reda ut det här.

Svarta solceller – är de bättre?

Solcellerna har länge varit lite blåaktiga i tonen och man har kunnat se ett mönster (randiga) i dessa efter ledarna som går genom solpanelen. Nu har solpaneler som ser mer eller mindre helsvarta dykt upp. Samtidigt kallas dessa ofta för ”premium”-paneler för att skilja sig från de ”vanliga” panelerna. Att välja helsvarta paneler framför de blåsvarta är oftast ett val man gör för estetiken. Skillnaden med de paneler som upplevs som mer svarta är att att panelerna är laminerade på ett svart bakstycke. Skillnaden i effektivitet mellan de blåsvarta och de som är mer svarta är ofta liten – ibland har de helsvarta något lägre effekt.

Jämför watten

De flesta solpaneler brukar vara specificerade för en viss watt per panel. Detta har blivit det mått man oftast använder för att jämföra olika paneler. Det rör sig ofta mellan 350 upp till dryga 400 watt per panel.

Välj certifierade solpaneler

Det finns olika certifieringar för solpaneler, men en av de viktigare är IEC 61215 som är en certifiering av för solmoduler som är lämpade för långsiktig användning utomhus. En annan certifiering som förekommer är IEC 61730 som anger att säkerheten är testad för denna modul när det gäller bland annat personskador, elektriska stötar och brandskydd.

Garantier kan variera

Det finns ofta flera olika typer av garantier när man köper solpaneler/solceller. Dels en vanlig produktgaranti – att de inte ska gå sönder inom ett par år till exempel 10 år, men också en effektgaranti; att panelerna fortfarande ska ha en viss effektivitet efter ett visst antal år. Det kan till exempel vara att panelen ska klara att producera 80% av ursprunglig effekt efter 20 år eller liknande.

Eftersom du antagligen kommer att ha dina solpaneler på ditt tak länge kan det vara värt att jämföra de olika garantierna för att vara garanterad en problemfri livslängd på dina paneler.